top of page

Sahaya özel sismik risk analizi ve Jeofizik mühendisliği

  • Yazarın fotoğrafı: sismisite
    sismisite
  • 26 Nis 2024
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 26 Nis

Kesinlik ve Olasılık Arasında Jeofizik mühendisliği, insanlığın doğal afetlere karşı savunmasını güçlendiren önemli bir araştırma alanıdır. Bu alanda yapılan çalışmaların en önemlilerinden biri de sahaya özel sismik risk analizidir. Ancak, sahaya özel sismik risk analizinde iki farklı ama bir o kadar da önemli iki yaklaşım vardır, deterministik ve probabilistik yaklaşım.

Sahaya özel sismik risk analizi ve jeofizik mühendisliği

Jeofizik Mühendisliği ve Sahaya Özel Sismik Risk Analizi: Birlikte Güçlü​

Jeofizik mühendisliği, yerin derinliklerindeki sırları çözmek, doğal afetlerin önceden tahmin edilmesini sağlamak ve yapıları güçlendirmek için mücadele eden bir disiplindir. Bu mücadelede en önemli silahlarımızdan biri de sahaya özel sismik risk analizidir. Bu analiz, depremin yol açabileceği zararları tahmin etmek ve önlem almak için kullanılır.


Sahaya özel sismik risk analizi bir zemin etüt raporu değildir. Bu çalışmalar jeofizik mühendisleri tarafından inceleme alanının maruz kalacağı depremin şiddetini, periyodunu, olma olasılığını ivmesini, deprem düzeyleri için (DD1, DD2, DD3, DD4) spektral ivme katsayıları, deprem anında zeminin nasıl davranacağını, fay hattında meydana gelebilecek yer değiştirmenin kaç metre olacağı, zemin hakim titreşim periyodunu, zeminin deprem büyütme katsayısı, depremin süresi gibi parametrelerin hesaplanması işlemidir. Elde edilen bu parametreler inşaat mühendisleri ile paylaşılmalı ve inşaat mühendisleri de bu değerleri AFAD’ın sitesinden alınan spektral ivme değerleri ile karşılaştırıp yapının maruz kalacağı gerçek riskleri belirlemelidir.


Deterministik: Kesin Sonuçlar, Güçlü Adımlar

Deterministik analizde, gelecekteki depremlerin ne zaman ve nerede meydana geleceği, ne kadar güçlü olacağı gibi faktörler dikkate alınır. Bu sayede, olası senaryoları inceleyerek, yapıların depreme karşı ne kadar dayanıklı olması gerektiğini belirlemekte daha kesin bir yol izlenir. Bu yöntem, belirli bir riskin olasılığını değil, kesin sonuçları gösterir.


Probabilistik: Olasılıkla Güvenlik

Probabilistik analiz, gelecekteki depremlerin olasılık dağılımlarını hesaplar. Bu yöntem, farklı deprem senaryolarının gerçekleşme olasılığını değerlendirir ve buna göre önlemler alınmasını sağlar. Olası risklerin yanı sıra, bu analizde belirli bir riskin gerçekleşme olasılığı da hesaba katılır. Bu sayede, daha geniş bir perspektiften hareket edilerek, riskler minimize edilir.

İki Yöntem, Güçlü Bir Koruma

Jeofizik mühendisliği ve sahaya özel sismik risk analizi, insanlığın doğal afetlere karşı direncini artırmak için güçlü bir ittifaktır. Deterministik ve probabilistik yaklaşımlar, farklı bakış açıları sunarak, doğal afetlere karşı daha etkili bir koruma sağlar. Her iki yöntemin bir arada kullanılması, daha kapsamlı bir sismik risk analizi yapılmasını sağlar ve insanlığın doğal afetlere karşı güçlü bir savunma oluşturur.

Bu yazıda, jeofizik mühendisliği ve sahaya özel sismik risk analizi arasındaki ilişki ve deterministik ile probabilistik yaklaşımların önemi ele alındı. Bu yaklaşımlar, doğal afetlere karşı savunmamızı güçlendirirken, geleceğe daha emin adımlarla ilerlememizi sağlar.




 
 
Sahaya özel sismik risk analizi, spektral ivmeler

Jeofizik yeryüzünü dinliyor ...

bottom of page